Vacature Leesconsulent PO

Leesconsulent PO in Delft

DOK Bibliotheek Delft

Circa 16 tot 18 uur per week

Wij zijn DOK

DOK, de openbare bibliotheek van Delft, vind je op twee locaties in Delft én als schoolbibliotheek in het Delftse onderwijs: de Vindplaatsen. Bij DOK werken bijna 90 enthousiaste collega's samen met meer dan 200 betrokken vrijwilligers. Bij beide vestigingen komen jaarlijks zo'n 500.000 bezoekers langs. Bibliotheekleden, Taalmaatjes, krantlezers en gezelligheidszoekers. Voor studenten en scholieren is de bibliotheek een fijne studieplek. DOK in OPEN zit in hartje centrum, tegenover het theater en de bioscoop, en deelt het pand met De VAK, het centrum voor de kunsten. Dit zorgt voor een levendige mix van bezoekers, cursisten en medewerkers. OPEN biedt ook plek aan allerlei Delftse organisatie die er bijeenkomsten, lezingen en andere activiteiten organiseren. En daarbovenop vind je in OPEN de lekkerste tosti's en koffie van Delft in het uitnodigende proeflokaal. DOK Voorhof is de buurtvestiging van de bibliotheek met een eigen karakter en publiek. Deze vestiging focust op taal-en basisvaardigheden voor iedereen. Op basisscholen, middelbare scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bieden we een variatie aan educatieprogramma's. We brengen onze liefde voor lezen, kunst en cultuur over via ons workshopaanbod en diverse projecten, gericht op leerlingen en leerkrachten.

DOK wereld

Onze jeugdafdeling, DOK wereld, biedt diverse programma's in de twee vestigingen, in het voorschools-, primair- en voortgezet onderwijs en thuis. Het educatieteam, bestaande uit Kunst & Cultuureducatie en Taaleducatie, werkt aan een omgeving die kinderen en jongeren verrast en hun creatief denkvermogen, verbeeldingskracht en taalvaardigheid aanspreekt. Onderdeel van DOK wereld Taaleducatie is het Vindplaatsteam, dat bestaat uit veertien collega's.

Vindplaatsen

Vindplaatsen zijn modern ingerichte bibliotheken op Delftse scholen, gebaseerd op het concept van de Bibliotheek op School (dBOS). DOK biedt hier ondersteuning bij het verbeteren van de leesvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen. Vergroten van het leesplezier en de leesmotivatie is daarbij het belangrijkste. In het voortgezet onderwijs hebben vijf scholen een Vindplaats en de zesde wordt opgestart. Ook in het voortgezet onderwijs bieden leesconsulenten een structureel programma leesbevordering aan.

Een Vindplaats is niet alleen een plek waar kinderen boeken kunnen lenen en lezen. DOK biedt wekelijks ondersteunende lees- en taalactiviteiten op het po en op de vo-scholen doen we dat drie keer per jaar. De collectie is op maat gemaakt en past bij de wensen van de school. DOK onderhoudt de collectie. Zo is er voor iedere leerling altijd een leuk boek te vinden.

Elke Vindplaats heeft een leesconsulent; een medewerker van DOK die de Vindplaats coördineert. De leesconsulent is hier een dag(deel) per week aanwezig om de school te ondersteunen met leesexpertise. Dit gebeurt met behulp van het programma Leesplezier. Dit zijn activiteiten voor een hele groep: adviseren van leerlingen bij het kiezen van het juiste boek, boekpromotie en leesbevordering. Het wegnemen van leesweerstand of leesangst is, met name in het vo, is belangrijk. Daarnaast zijn er activiteiten voor kleinere groepjes leerlingen die een lees- en/of taalachterstand hebben. In het voortgezet onderwijs is de opbouw van het programma anders, daar hebben leesconsulenten drie keer per jaar contact met de leerlingen en stimuleert de leesconsulent lees bevorderde activiteiten in de klas.

De leesconsulent is de expert op het gebied van lezen voor de school. De leesconsulent adviseert, inspireert en motiveert de individuele leerkracht en het schoolteam om van lezen en jeugdliteratuur een prioriteit te maken. Dit is een belangrijk onderdeel van de functie. DOK werkt in de Vindplaats samen met leescoaches, dat kunnen ouders van leerlingen of andere vrijwilligers zijn, maar ook medewerkers van de school. Zij zorgen ervoor dat de Vindplaats zo vaak mogelijk bezocht kan worden door de leerlingen. Ze krijgen begeleiding van DOK om kinderen te kunnen helpen bij het vinden van het juiste boek, bij het uitlenen en om de leesconsulent te ondersteunen bij activiteiten.

Wat ga je doen?

Als leesconsulent ga je aan de slag op twee Vindplaatsen in het basisonderwijs. Je bent wekelijks op dezelfde dag in de school met het programma bezig. Je bent het aanspreekpunt voor de school. Je adviseert, inspireert en motiveert de leerkrachten. Met de activiteiten draag je bij aan de spreek-, luister-, en leesvaardigheid van leerlingen en implementatie van leesbeleid op school. Samen met drie collega leesconsulenten voer je de workshops voor het voortgezet onderwijs uit. Je maakt deel uit van een team (voor)leesconsulenten waarin je kennis deelt, elkaar coacht en motiveert.

Je bent verantwoordelijk voor

  • De collectie, samen met de collectioneur
  • Een gedegen titelkennis van jeugdliteratuur
  • De organisatie en begeleiding van activiteiten aan groepen en groepjes leerlingen
  • Het adviseren over en begeleiden van boekkeuze
  • Het inspireren, adviseren en motiveren van leerkrachten en het schoolteam op het gebied van leesbevordering
  • Het uitdragen en implementeren van het leesbeleid van de school
  • Het contact met en ondersteunen van de school/leerkrachten
  • Het begeleiden van eventueel ondersteunende vrijwilliger(s)
  • Het informeren van ouders over het belang van (voor)lezen en de activiteiten in de Vindplaats en de bibliotheek
  • Het houden van regie over je eigen inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling

Wat breng je mee?

Onze kernwaarden: inspirerend, plezier, daadkracht, samen en nieuwsgierig passen bij jouw persoonlijkheid, waardoor je een goed visitekaartje bent binnen en buiten DOK. Je hebt een groot inlevingsvermogen waardoor je goed kunt samenwerken. Je bent communicatief sterk en kunt goed plannen en organiseren, daarmee weet je iedere keer een krachtig lesprogramma neer te zetten dat leerlingen, leerkrachten en ouders inspireert! Kennis van jeugdliteratuur en leesbevordering is essentieel. Je hebt ervaring als leesconsulent en/of ervaring met leerlingen van 4 t/m 16 jaar. Bij voorkeur heb je de opleiding Leesconsulent of Leescoördinator gevolgd en heb je ervaring in het onderwijs. Je bent iemand die altijd zin heeft zijn/haar vakkennis uit te breiden. Ten slotte is het belangrijk dat je beschikbaar bent op dinsdag.

Wat bieden wij jou?

DOK is een organisatie waarin iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Als werkgever geloven we er bovendien in dat, hoe inclusiever we zijn, des te beter we kunnen presteren als taal- en cultuureducatiecentrum van en voor de stad. We streven er dan ook naar om de verscheidenheid aan achtergronden en perspectieven die Delft rijk is, samen te brengen in het medewerkersbestand van onze bibliotheek. DOK is een informele organisatie waar nieuwe medewerkers enthousiast ontvangen worden. DOK biedt een arbeidsovereenkomst 16 tot 18 uur per week voor een jaar, met mogelijkheid tot urenuitbreiding en de intentie de arbeidsovereenkomst te verlengen bij wederzijdse tevredenheid. De arbeidsvoorwaarden zijn volgens de CAO Openbare Bibliotheken en de functie wordt afhankelijk van kennis en ervaring gewaardeerd in schaal 7 van € 2.607 tot € 3.415,- euro bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag en 4% eindejaarsuitkering) op basis van 36 uur. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere een DOK-pas en korting in ons Proeflokaal.

Hoe kun je reageren?

Roept deze vacature oprechte interesse bij je op en kun je je vinden in het omschreven profiel? Dan hopen we op een spoedige reactie van jou! Wij selecteren zo objectief mogelijk op basis van jouw kwaliteiten en kiezen er daarom voor alle kandidaten dezelfde vragen te laten beantwoorden in hun sollicitatiebrief. Gebruik maximaal 200 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

  1. Wat motiveert jou om op deze functie bij DOK te solliciteren?
  2. Waaruit blijkt dat jij goed met grote groepen leerlingen kunt werken?
  3. Waaruit blijkt dat jij een groot inlevingsvermogen hebt en hoe draagt dit bij aan goede samenwerking?
  4. Wat is jouw visie op en ervaring met jeugdliteratuur en leesbevordering?
  5. Wat is jouw manier van plannen en organiseren van werkzaamheden?

Goed om te weten!

De 1e gespreksronde staat gepland op 26 juni a.s.
De 2e gespreksronde op 1 en 2 juli a.s.

Daarbij is het geven van een proefles onderdeel van de selectieprocedure. Heb je inhoudelijke vragen over de vacature, neem dan contact op met Claire van Eijck.

Functie:leesconsulent po
Startdatum:05-06-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:HBO
Contracttype:Tijdelijk
Salaris:2607 – 3415
Uren per week:16 – 18

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Stichting DOK via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Maassluiskrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de maassluiskrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

  1. Vacatures maassluis
  2. Leesconsulent PO Stichting DOK 05-06-2024

Bekijk ook andere vacatures